Home Dagboek Eilat Gastenboek English version

Foto's:

fotoblad 17    
kerstbal

De laatste twee weken van december zijn we in Nederland, voor de verjaardag van Henk's moeder, voor Kerstmis, Oud en Nieuw en uiteraard bezoeken aan verpleeghuis de Sterrenlanden. Henk's vader is gelukkig weer aardig opgeknapt van een ernstige trombose gevolgd door zware verkoudheid.
Onze huurauto is heel stemmig zilverkleurig, en we noemen 'm meteen "Kerstbal". Lekker scheurijzertje met heel veel knopjes, metertjes en zelfs cruise-control. In twee weken ruim 1400 kilometer mee gereden, diverse keren naar klanten en naar Zwolle. Oud en Nieuw vieren we bij Vicky en Mario, en het is supergezellig. Op Nieuwjaarsdag eten we nog lekker met pa en ma een oliebolletje in het verpleeghuis, pakken de koffers en op 2 januari reizen we weer af naar Eilat. 

voorraad aanvulling

Zo'n bezoekje aan Nederland is wel uitstekend voor de grijpvoorraad: zo kunnen we de drop, koffie, pinda's en salmiakballen prima aangevuld houden. De koffers gingen leeg mee naar Nederland, en propvol weer terug.
 

Straalkachel

Inmiddels is het toch wel behoorlijk fris in Israel, en 's avonds is een kacheltje noodzakelijk. De airco kan als kachel werken, maar dat is niet zo tof want de warmte blijft aan het plafond, het stoft enorm en maakt veel kabaal. We kopen bij Jumbo een straalkachel op een voet, net een ventilator want hij kan nog heen-en-weer zwenken ook. Het geeft heerlijke warmte.

appelgebak

Henk slaat aan het kokkerellen. Het eerste project is een appeltaart. Ondanks allerlei onduidelijke ingredienten met Hebreeuwse gebruiksaanwijzing en gegokte hoeveelheden wordt het een prima taartje. Bij een pasta-etentje met Monique en Dani smullen we er heerlijk van (bolletje ijs erbij, kwak slagroom erop, hmmmm).



 

En dan komt opeens het gevreesde bericht uit Nederland: het gaat slecht met Henk's vader. Broer Hans belt vrijdag tussen de middag op om te vertellen dat Pa weer longontsteking heeft, en zo benauwd is dat morfine toegediend moet worden. De prognose is zelfs zo slecht dat niet verwacht mag worden dat we nog op tijd in Nederland terug kunnen zijn om hem in leven te zien. We verlaten Monique halverwege de lunch bij Shibolim en scheuren naar het reisbureau. Vijf minuten voor sluitingstijd rent Sonja naar binnen en regelt twee tickets. Er wordt op shabbat echter niet gevlogen, en de eerste vlucht is op zaterdagavond naar Tel Aviv, en zondagmorgen naar Amsterdam. De hele nacht hangen we op de luchthaven Ben Gurion, en komen zo gaar als boter om 12 uur zondags in Nederland aan. Met trein en taxi naar het verpleeghuis. Pa ligt rustig te slapen, maar is al sinds vrijdag niet meer bij geweest. Na een uurtje aan zijn bed te hebben gezeten gaan we naar bed en vallen van vermoeidheid als een blok in slaap. 's Nachts om kwart over twee gaat de telefoon. Sonja denkt dat het de wekker is en zet 'm af, maar dan worden we voldoende wakker om te beseffen dat het maar één ding kan betekenen: pa is overleden.  

foto pa

De hele verdere week staat in het teken van de uitvaart. We stellen gezamenlijk de rouwadvertentie op, de tekst op de rouwkaart, en passen de website van ma aan. Het fotoboekje met de biografie van "de meneer van de fopwinkel" is aan een laatste hoofdstuk toe. We besluiten het boekje af te maken, met een lach en een traan, en op de printer van Hans af te drukken. Iedere aanwezige bij de uitvaart krijgt een exemplaar mee. Het is later ook op de website gezet: www.xs4all.nl/~omapragt

condoleance bezoek

Nog even een moment van rust en overpeinzing voordat het condoleance bezoek begint. Op de kist een tak van de orchidee die al jarenlang bij pa en ma in huis is.

lisdoddes zoeken

Ma vroeg de bezoekers geen bloemstukken mee te nemen, maar één bloem met een persoonlijke groet aan pa. Na lang peinzen vond Henk de Lisdodde het meest toepasselijk: een herinnering aan pa's geliefde visstek en aan de fopwinkel, doordat de lisdodde lijkt op een knalsigaar. Uiteraard waren die nergens te krijgen in januari, dus zijn we de Biesbosch ingetrokken. Henk knipt hier een fraai exemplaar, terwijl hij tot z'n enkels (en een stukje verder) in de blubber wegzakt. Maar we hadden onze sigaren. Door de warmte in huis is één van de sigaren daadwerkelijk geknalt: een grote wolk zaadjes en pluis. De drie overgebleven Lisdoddes heeft Sonja zorgvuldig in cellofaan verpakt, en met bruine verf geretoucheerd. Zagen er helemaal top uit!  


Shai met kattepootjes

Vier weken zijn we in Nederland gebleven. Al die tijd stond Shai te verstoffen in de parkeergarage onder de flat. De bus werd wel goed gebruikt door de katten: aan de voorruit kun je zien dat ze regelmatig beklommen werd.
uit de wasstraat

Dus eerst maar even door de wasstraat in Eilat. Dat gaat zonder bestuurder erin, maar met draaiende motor. Als de auto de baan afrolt, recht op een muur af, komt  er net op tijd een mannetje aanhollen die erin springt en de auto op het parkeerterrein zet.
Shai opgepoetst

En nog is de pret niet over, want er komt weer een ander mannetje om de auto helemaal droog te wrijven en op te poetsen.  Er werken wel 12 man bij die autowasserij. Het duurt een kwartiertje, maar voor 25 shekel (4 euro) heb je een hoop lol en een blinkende auto.


bloemen in Netanya

De zaterdag dat we voor pa's overlijden naar Nederland terugvlogen, waren we eigenlijk van plan geweest naar Ikea te rijden in Netanya, voor een dichte kast in de keuken, Billy boekenkasten in de werkkamer, en wat hebbedingetjes. Nu we terug zijn pikken we de draad weer op. Vrijdag lunchen we met Monique weer bij Shibolim, en zaterdag rijden we door de woestijn via Mitzpe Ramon, Beersheva en Tel Aviv naar Netanya. Aan de kust vinden we hele struiken rozemarijn in de bloei, in februari!!!

aangespoelde zeemeermin

Netanya is een badplaats aan de Middellandse zeekust, en hoewel het daar normaal frisser is dan in Eilat, is dit een uitzonderlijk warme dag. Er is van alles te doen op het strand, we wandelen de hele promenade af, en eten 's avonds superlekker in de buitenlucht bij restaurant London.
uitzicht uit het hotel

Het hotel Margoa in Netanya was ook heel gezellig, persoonlijk en rustig, tot deze stoere lieden hun steiger gingen afbreken. Dit is het uitzicht uit het raam, op de vierde verdieping. Is Fidel Castro aan het bijklussen?
Shai bij Ikea

We zijn weer terug bij Ikea, net als een jaar geleden, maar nu met onze eigen bus. We hebben zelfs de traditionele hotdog al op, Israeli stijl, dus met een worstje van kalkoen in plaats van varken, maar ook heel vertrouwd lauw warm. Bijna alle spullen van ons wensenlijstje waren uit voorraad, dus het inladen kan beginnen.
Inladen maar

Hoe handig zo'n busje ook is, we willen altijd net weer iets wat groter is dan erin kan: we hadden een kast gevonden van 2,36m, en de laadruimte is maar 1,80. Dus bleef er een stukje uitsteken. De klep werd met een touwtje vastgebonden, de camera op de achterklep diende als achteruitkijkspiegel, en na een reis van 5 uur door de Arava (het stuk woestijn tussen de Dode Zee en de Rode Zee, feitelijk deel van de "Great Rift") bleek alles nog keurig netjes achterin te liggen. Gelukkig kwam Yuval even helpen bij het naar binnen sjouwen, want eigenlijk was de lift ook een maatje te klein voor deze kast.
kast in aanbouw

Het monster in aanbouw. De open stellingkast is al leeggehaald en toegevoegd aan de stellingkast in de internetkamer.  De nieuwe kast is 60cm diep en 150cm breed. Daar moeten toch wel een paar borden inpassen?
keukenkast

En ziehier het resultaat: 3 deuren, 4 laden, een zee aan ruimte en geen stoffige glazen meer. De hele constructie vergde welgeteld één avond, maar ja, Henk heeft al veel geoefend met Ikea spullen.
terrasplant

Ook een nieuwe aanwinst op het terras: een plant met schitterende bloemen die zijn opgebouwd uit allemaal losse meeldraden die zich uitrollen uit een kokertje. De kleur is zachtrood, en Son was op slag verliefd. De plant is in Eilat gekocht, maar komt oorspronkelijk uit Australië. 

duivenpinnekes

Op de vensterbank van de slaapkamer komen elke ochtend rond 6 uur een stel duiven luidkeels koeren. Een wekker hebben we dus niet nodig, maar echt blij zijn we daar niet mee. In de doe-het-zelf shop daarom een rijtje "duivenpinnekes" gekocht. De volgende ochtend zaten de duiven er weer, de hele  ochtend waren ze aan het donderjagen om die pinnen eraf te krijgen. Dat werkte dus niet. Opnieuw naar de doe-het-zelf, en nog twee rijen erbij geplakt. Een fakir zou er verliefd op worden, maar het lijkt te werken: deze ochtend geen enkele duif gehoord.
vorigevolgende