Home Dagboek Eilat Gastenboek English version

Foto's:

fotoblad 18    
encyclopedie

Een onverwachte aanvulling voor de boekenkast: Clara en Nathan, waar we pas een week geleden kennis mee gemaakt hebben, zijn uit Eilat naar Nederland verhuisd. Als we ze gaan helpen enkele verhuisdozen weg te brengen met de bestelbus, vraagt Nathan of we misschien zijn Encyclopedia Brittanica willen hebben. Wat een fantastisch aanbod: de volledige encyclopedie is enorm, maar de nieuwe boekenkast in de woonkamer lijkt er wel voor gemaakt: de serie boeken past precies op de hele onderste plank. Dank Nathan, we weten dat het pijn deed om er afscheid van te nemen, maar we zijn er heel blij mee en zullen  er goed voor zorgen. 

branding

Bijna altijd waait de wind in Eilat uit het noorden, en is de zee bij de boulevard zo vlak als een biljartlaken. Maar heel af en toe draait de wind opeens, en neemt tegen de avond flink toe. De golven kunnen nu over de hele lengte van de Golf van Akaba groeien, en plotseling is er branding aan de kust. Het water sproeit tot op de boulevard, en alles proeft zout. De grote tweemasters die aan de pier liggen vertrekken in  allerijl, want ze liggen slechts op een anker, en die ankers houden het niet bij dit geweld.
 

BBQ met Tomas

Yuval  en Ruth hebben heel vaak vrienden en familie uit Nederland te logeren, zoveel zelfs dat ze op een gegeven moment niet  allemaal tegelijk in huis pasten. Onze flat had gelukkig plek genoeg, dus Tomas trok een paar dagen bij ons in. Hij vertrok uit Nederland op de dag dat er daar een halve meter sneeuw viel. Het vliegtuig had 6 uur vertraging, Tomas miste de aansluiting naar Eilat, en kwam een dag later. Dat was een shock, want hier was het net buitengewoon warm en dat is aan Tomas wel te zien. Een goede gelegenheid om de BBQ weer op te stellen: heerlijk 's avonds buiten eten op het balkon, in maart!!!!
Boerderij in de woestijn

Anat neemt Sonja mee op een tour langs twee kibbutzim in de Arava. De eerste is "Grofit" en ligt op een heuvel midden in de vallei. Bovenop de heuvel worden koeien en kippen gehouden. Het uitzicht en de kleuren zijn adembenemend.
dadelpalmen

Onderaan de heuvel van de kibbutz wordt op grote schaal landbouw bedreven. Er zijn o.a. reusachtige palmplantages voor dadels aangelegd.

bloemen kweken

Deze kibbutz heeft ook eindeloos lange kassen, waar ze experimenteren met allerlei gewassen om te zien wat er in de woestijn overleefd. Het voordeel van de woestijn is dat er vrijwel geen schadelijke insecten en schimmels zijn, en water zit er genoeg in de bodem. In deze kas worden (van origine Australische) planten geteeld.

koeien op de boerderij

Op kibbutz "Elifaz" is bij Orit  is een oase ontstaan van allerlei konijnen, cavia's en eenden, en honderden koeien. Anat heeft er meteen weer een nieuw konijn bij.
melkmeter

Hé, een oude bekende: in de melkstal hangen MM85 melkmeters: daar heeft Henk er vroeger honderden van gerepareerd.
bootje huren

In het paasweekend worden er zeilwedstrijden georganiseerd. We zien honderden zeiltjes, maar te ver weg om er foto's van te maken. De oplossing: een bootje huren! Na uitleg over de werking ("dit is vooruit, dit neutraal en dit achteruit maar die moet je niet gebruiken") tuft Henk het water op: het voelt weer bijna zoals op de Blitshipper.

bootje varen

Sonja laat zien dat ze vroeger ook aan het roer heeft gestaan, terwijl Henk op het puntje van de boot balanceert.
zeilwedstrijd

Er wordt geracet met Lasers en met Optimistjes voor de jeugdklasse. Vooral die laatste zijn leuk om te zien: door de harde wind lopen ze steeds vol, en onder het zeilen door wordt er fanatiek gehoosd om de bootjes leeg te houden.
onze Jom HaAtzmaut

27 maart: onze persoonlijke Jom Ha'Atzmaut. Precies een jaar geleden vertrokken we voor de eerste periode naar Eilat met 200kg bagage en de tong op de schoenen. We vieren het met een dinertje bij Boston Fish & Grill.
Giraffe met Ruth en Jerusa

En we blijven vieren: Yuval is jarig, maar zit als reservist in het leger. We vieren zijn verjaardag bij de Giraffe Noodle Bar, met Ruth en hun vriendin Jerusa. Het lijken wel tweelingen, en Jerusa is dat ook echt, maar niet met Ruth. De zon brandt, Sonja verbrandt (een beetje)  en ondertussen snoepen we van een overheerlijke Sushi. Sorry Yuval, volgende keer beter.
taart voor Yuval

Ruth heeft een surprise-party georganiseerd op de dag dat Yuval  terug komt (6 april) uit het leger. Plaats van handeling is onze flat, en met 10 man verstopt in de keuken wordt Yuval met een smoesje naar boven gelokt. Als hij langs de keuken loopt barst iedereen uit in een enthousiast Jom-Jom-Hoeledet. Yuval is volkomen overdonderd. Op de tafel staat al een voor hem opgespoten taart klaar: Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Yuval, Mazal Tovl!
Yuval met Raffi

Yuval krijgt van ons een "Raffi", als bon om het dinertje bij de Giraffe Noodle Bar in te halen.
buffet

Cami en Ronen, Ovadja en Raija-Lisa, Anneke, Dina en Ismael; we snoepen met z'n allen van de bijdrages aan het buffet: er is aardappelsalade, quiche, fruitsalade, kaas, gehaktballetjes, gekruide tomaatjes, en noem maar op.
Henk Smit geeft les

Op 7 april heeft de stichting Elah weer een dag voor de Hollanders in Eilat georganiseerd. Deze keer wordt een presentatie gegeven door Henk Smit die als vrijwilliger werkt bij het " bird-sanctuary", een plaats net buiten Eilat waar duizenden trekvogels jaarlijks een tussenstop maken op hun trek van en naar het zuiden. Eilat is van oudsher al een pleisterplaats voor trekvogels, want vroeger, voor de stad hier ontstond, was het gebied een zoutwater moeras. Nadat het moeras opdroogde zijn er waterbekkens aangelegd met allerlei struiken en bomen die zeer energierijk voedsel voor de vogels bieden. De waterbekkens zijn perfect voor de waadvogels, ondiep, met zout water waarin veel kreeftjes voorkomen. Er zitten zelfs vaak flamingo's in het gebied!

kleine strandloper

Henk Smit laat een zojuist gevangen "kleine strandloper" zien. De vogels worden in fuiken gevangen en geringd zodat hun conditie en de afgelegde afstanden gevolgd kunnen worden. Henk heeft zelfs eens een braamsluiper gevangen op Schiermonnikoog die een half jaar daarvoor in Eilat was geringd. Na meten en registreren worden de vogels meteen weer losgelaten. Het is kennelijk niet stressvol, want sommige vogels zitten enkele dagen achtereenvolgend opnieuw in de fuiken voordat ze doorvliegen.
veel strandlopers


Er zijn ook een stuk of wat grote strandlopers gesignaleerd......

ooievaars

Tijdens de presentatie kwam een grote groep ooievaars langs, op zoek naar  een plekje voor de nacht. Het waren er zeker 200!
vogels ringen

Reuven, de manager voor het bird-sanctuary, laat zien hoe de vogels geringd, gewogen en gemeten worden. Daarna 'gooit'  hij ze het raam uit.
met een duif in de hand....

Deze duif is ook zojuist geringd, en wordt nog even vertroeteld door ons buurmeisje. Ze knapt er helemaal van op, want door de hitte op weg naar het vogelstation was ze misselijk geworden. Nu gaat het gelukkig weer prima, want ze had zich enorm verheugd op deze middag.

poes in autowrak

Het flatgebouw waar we in wonen wordt keurig onderhouden. Toch staat dit wrak al het hele jaar in de parkeergarage, tegenover onze bestelbus. Binnen is het één grote en vieze bende, gesloopte onderdelen en stof. Als Sonja boodschappen gaat doen voor de vogel-middag van Elah hoort ze een klagelijk gepiep uit het wrak komen......

poes gevonden

Deze wurm kroop helemaal alleen rond tussen de troep, en jankte hartverscheurend. De hele dag hebben we die auto in de gaten gehouden, uren op wacht gezeten, maar moederpoes kwam niet meer opdagen. Toen we 's avonds terug kwamen van de vogel-middag zat ze er nog, en nog steeds zonder drinken, en  ja wat moet je dan?
handje vol poes

Oeps, en toen  hadden we opeens een huisdier, nou ja, diertje.
Ze past gemakkelijk op één hand. De navelstreng zat er nog aan, en de oogjes waren nog niet open, dus ze is hooguit 8 of 9 dagen. We houden het er maar op dat ze op 1 april geboren is. De kans op overleven van zo'n heel jong ding zonder moeder is erg klein, maar laten verdorsten kunnen we ook niet.
poes lust geen melk

We proberen het met een poppeflesje, en later met een echt zuigflesje. De kitten zoekt wel steeds  naar de speen, maar spuugt 'm met een vies gezicht weer uit; kennelijk is ze betere melk gewend. Het kost een hoop slaap en energie, maar de volgende dag gaan er voor het eerst een paar druppels melk in, dus we houden een beetje hoop en blijven het elk 2 uur proberen. Poesie heeft in ieder geval energie voor 10: ze miauwt als een brulboei, klautert overal op en in, en valt gelukkig ook geregeld in  slaap.
's Avonds, bij de zevende poging, accepteert ze opeens de fles en lurkt een complete maaltijd naar binnen (5ml lactose-vrije baby-formula), en vanaf dat moment begint het te lukken. Als ze de eerste dagen doorkomt heeft  ze een kansje.....
vorigevolgende