Home Gastenboek English version

Oude prentbriefkaarten:



De Singel rond 1900, gezien vanaf de Johan de Witstraat. Geen auto's, geen drukte: slechts wat wandelaars, één fietser, een hondekar en de nodige paardepoep op straat. Bomen staan er nog steeds, maar de statige exemplaren van toen zijn inmiddels vervangen door schaamgroen. Ons huis is aan de rechterkant. De twee grote panden op de voorgrond zijn inmiddels vervangen.


Dezelfde situatie, maar nu in de herfst, zodat er meer details van de huizen te zien zijn. Waar zou die paardepoep toch gebleven zijn?


Foto gekregen van ArieJan Kleinjan, die nu boven de jalouziën "fabriek" woont.


Een vondst uit de collectie van Mevr. Hoefnagel: een kaart van hotel Ponsen uit 1870. Hotel Ponsen lag tegenover het station, waarvan het huidige gebouw pas in 1872 geopend werd.
Linksachter het hotel is de rij bomen te zien waar nu de Singel loopt. Dat weggetje heette destijds de Zandweg, en was zo te zien geen singel maar er liep wel een slootje langs. Er is nog geen bebouwing te zien aan de Singel, maar het lichte stuk rechts van het hotel zou zand kunnen zijn, het begin van de bouw van deze wijk. Dat zou dan aardig kloppen met het geschatte bouwjaar van ons huis van 1880.


Het hoekpand van het volgende huizenblok, bekend als "du Parant", werd in de oorlog gebombardeerd.


Ook een nieuwtje voor ons: aan de overkant van de straat, naast het bankgebouw, was in de oorlog een schuilkelder.


In het vierde deel van "Dordrecht 1939-1945" paraderen de Canadezen voor ons huis. Naar verluidt waren ze ingekwartierd in de villa aan de overkant.




Toch blijft het een raadsel waarom er aan de Singel geen water is. Misschien dat deze middeleeuwse kaart een hint geeft: bij de pijl is duidelijk een watertje te zien dat vanaf de Spuihaven naar beneden loopt, en dan naar links. Het plaatje is afkomstig van een mooie website met oude stadskaarten, waarop deze afbeelding in hogere resolutie te zien is.


De allereerste tekening van het huis, bij de pijl, op een deel van de plattegrond van Dordt, van 1880.


Nog een juweeltje gevonden op internet, op de website van drukkerij C-press aan de Vrieseweg: een schets van de omgeving behorende bij een bouwaanvraag uit 1875 van architect J.N. Reus. Deze wilde in opdracht van de grondeigenaar G.J.H. de Roo een aantal woningen bouwen tegenover de in 1871 aangelegde Johan de Wittstraat, en kreeg daarbij toestemming de sloot langs de Zandweg te dempen.
Het plan gaat echter niet door, en in 1878 wordt de grond verkocht aan ene Willem van Schaardenburg, die er de villa op bouwt die in de bovenste prentbriefkaart helemaal links te zien is. Deze villa wordt in 1909 afgebroken en vervangen door een grote villa voor L.C. Oldenborgh. In dat gebouw zit nu de Fortis bank.
Op deze tekening heet de Singel nog Zandweg en loopt horizontaal in het midden. Midden-onder loopt de Johan de Wittstraat, met rechts de villa van Vriesendorp en links het zomerverblijf van de Groot, waar later de villa Maria (Benvenuta) is gebouwd. De witte huizen tegenover ons werden gebouwd door Adrianus van de Weg die ze in 1881 verkocht.
William’s place is gestippeld en was kennelijk al wel gepland maar nog niet gebouwd. Mogelijk was het plan om de Stationsweg via een bocht aan te sluiten op de Johan de Wittstraat, en is William’s place daarom ietwat scheef neergezet ten opzichte van de straat.


Nog veel meer afbeeldingen zijn te vinden op de website van Bram en Ria van Broekhoven: dordtsekaart.nl. Klik op "Naar catalogus, dan op nummertje 1, en wacht tot de honderden afbeeldingen geladen zijn. Deze foto van de Singel uit 1935 staat op nummer 497, en hierop is te zien dat achter de villa van Vriesendorp nog een nieuw huis is gebouwd, helemaal in dezelfde stijl maar met een erker op de eerste verdieping. Dat huis ontbreekt op de bovenste twee foto's.

Een andere leuke site over Dordt is van J.P. Weijde, die naast de oude prentbriefkaarten actuele foto's plaatst van hoe het er nu uitziet.

De Singel is ook hier en daar te zien op de enorme verzameling oude kaarten van de website over de Dubbeldamseweg. Klik bijvoorbeeld op Plattegronden, pagina 3, de kaart van 1868.